10 tips bij vuurwerkangst

geplaatst in: Uncategorized | 4

 

 1. Steun je hond! Het is echt achterhaald dat je door je hond te steunen of aandacht te geven je hem beloont voor zijn angst. Als gedrag voort komt uit een emotie dan zul je vooral die emotie moeten veranderen om het gedrag te veranderen. Als je een angstige hond steunt kan de angst verminderen en daarmee het gedrag veranderen. In deze blog lees je meer over dat je angst niet kunt belonen.
 2. Zorg dat je hond zijn coping mechanisme kan uitvoeren. Coping mechanisme is wat de hond doet om met zijn angst om te kunnen gaan. Voor veel honden die bang zijn voor vuurwerk is dat vluchten/ verstoppen of steun zoeken. Een ruimte maken waar de hond zich comfortabel terug kan trekken kan veel rust geven! Maar ook bijvoorbeeld als de hond ’s avonds niet meer naar buiten wil; is dat echt nodig? Kan hij ook alleen even plassen en weer naar binnen? Of bijvoorbeeld in de tuin? Dwing hem niet als hij echt niet wil!
 3. Zorg voor veiligheid! Ieder jaar weer komen er berichten voorbij over honden die gevlucht zijn doordat ze geschrokken zijn van vuurwerk. Als jouw hond bang is voor vuurwerk, laat hem dan aangelijnd uit!
 4. Zoek wandelgebieden op waar minder snel vuurwerk afgestoken word. Ook al word het steeds moeilijker in NL om deze rustige plekken te zoeken, toch kan het waardevol zijn om bijvoorbeeld een uitgestorven industriegebied op te zoeken i.p.v. in het dorp/ stad te willen wandelen.
 5. Laat je hond niet alleen! Als jouw hond bang is voor geluid (vuurwerk, maar bv ook onweer etc), laat hem dan niet alleen op oudjaarsavond. Sterker nog, ik zou hem de laatste dagen van het jaar niet meer alleen laten… Er zijn honden die alleen zijn, angstig zijn voor het vuurwerk en die angst voor die nare gebeurtenis koppelen aan het alleen zijn. Het gevolg: In het nieuwe jaar heb je een hond die niet meer oké is met alleen zijn en heb je er een probleem bij…
 6. Op oudjaarsavond kun je het geluid het licht dempen door deuren/ ramen te sluiten, gordijnen dicht te doen en te zorgen voor afleidingsgeluid door de radio of tv aan te hebben staan.
 7. Als jouw hond er nog voor open staat: Leid hem af met leuke/ lekkere dingen! Ik maak ieder jaar weer een feestje van voor mijn honden: Een vuurwerkdoos (heel leuk om je kerstpakket om te bouwen tot een vuurwerkdoos voor de honden!), bijvoorbeeld door brokjes te verstoppen in wc rolletjes, sliertjes uit het kerstpakket, doosjes etc. Maar ook bv snuffelkleden, een gevulde kong, wat te kluiven. Zorg dat je hond lekker bezig is, dat leid hem af van het vuurwerk!
 8. Ga aan de slag met ondersteunende middelen! Er is echt van alles mogelijk om de angst wat te dempen. De dierenarts heeft een aantal middelen tot zijn beschikking, maar ik werk zelf ook graag met homeopathische middelen. Met homeopathie is het vaak goed mogelijk om het dragelijker te maken en als je op tijd begint kun je de aanloop en de nasleep veel minder maken! In deze blog geef ik meer informatie over vuurwerkbegeleiding met homeopathie of vraag gerust naar de mogelijkheden!
 9. Uit onderzoeken blijkt dat er een grote relatie is tussen gedragsproblemen en medische/ pijnfactoren bij honden. Dit geld zeker voor vuurwerkangst! Want: Als een hond schrikt spant hij zijn spieren (net als wij) echter als de hond pijn ervaart kan deze spierspanning pijn in het lichaam geven. Honden leren heel erg door verbanden te leggen. Wat gebeurd er in zo’n geval => het geluid/ vuurwerk waar de hond van schrikt wordt voor de hond een voorspeller voor het ervaren van pijn! Hierdoor wordt dat geluid nog minder prettig voor de hond en kan pijn als factor dus een oorzaak, maar zeker ook een enorme versterker zijn van geluidsangst. De tip bij honden met vuurwerkangst: Onderzoek of jouw hond pijn ervaart. Ik ben zoiezo voor het 2x per jaar preventief laten checken door een fysiotherapeut of osteopaat. Maar zeker bij honden met vuurwerkangst! Laat jouw hond andere signalen zien van pijn zoals minder graag wandelen, manken, stijf lopen, wandelen niet vol houden, telgangen etc. ga dan naar een dierenarts om bewegingsonderzoek te laten doen en te kijken wat er aan de hand is. Dit kan echt een rol spelen bij vuurwerkangst!
 10. Ga aan de slag met training in het nieuwe jaar! Er is met vuurwerk training verbetering te behalen. Maar!: Doe dit onder begeleiding van een goede gedragstherapeut en individueel! Een training met meerdere honden kan voor de een hond te snel/ hard gaan en voor de andere hond niet snel genoeg gaan. Een training moet echt individueel afgestemd worden. En: Trainen kost tijd en inzet. Het is echt een kwestie van doen doen doen en volhouden!

Deze tips zijn niet alleen zinvol als je een hond hebt die bang is voor vuurwerk, maar zijn ook zinvol om vuurwerkangst te voorkomen!

Wil je begeleiding voor jouw hond met vuurwerkangst? Door training of met homeopathische middelen? Trek gerust aan de bel dan bespreken we de mogelijkheden!

4 reacties

 1. Marjo Eliens

  Jammer genoeg wordt niet alleen op oudejaarsavond vuurwerk afgestoken . Overdag is er al veel geknal. Dan kan even plassen in de tuin ook niet. Gelukkig kan onze hond mee in de auto naar een rustig gebied.
  Ik ben geïnteresseerd in homeopathische begeleiding.

  • Leonie Noordhoek

   Hi Marjo,
   Dat is zeker heel frustrerend he, dat er helaas al veel eerder begonnen word met vuurwerk. Ik stuur je even een mailtje mbt homeopathische begeleiding.
   Met vriendelijke groet,
   Leonie

 2. Vonne

  Bedankt voor de tips.

  Ik geef zowel mijn poes als mijn hond Rescue Bach druppels in hun drinkwater in de laatste en eerste dagen van het jaar.
  Dit werkt heel goed .
  Bij twijfel nog wat extra druppels op het zachte voer.

  Ook fijn :je kunt het gewoon bij de drogist kopen☺

  • Leonie Noordhoek

   Hi Vonne,
   Voor sommige honden met milde angst is bach rescue zeker een optie. Mijn ervaring is dat het bij dieren met extreme angst helaas niet altijd genoeg is…
   Homeopathie gaat daarin vaak net een stapje dieper. Maar fijn dat de bach rescue voor jouw dieren genoeg is!
   Met vriendelijke groet,
   Leonie Noordhoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *