Kijken naar jouw hond

geplaatst in: Uncategorized | 0

Een van de eerste stappen waar ik mee aan de slag ga met klanten is het leren waarnemen van hun hond. Honden communiceren via lichaamstaal. Deze lichaamstaal leren lezen geeft zoveel informatie, waardoor je jouw hond leert kennen en daardoor beter begrijpt en beter kunt begeleiden!

De meeste mensen die bij me komen kennen wel de lage staart/ hoge staart en de beweging van de oren, maar lichaamstaal is zo veel meer! Bij deze een blog met wat informatie over de subtielere lichaamssignalen die een hond kan gebruiken.

Om te beginnen is het interessant om te kijken naar het primaire orgaan van honden: Wij mensen hebben als primair zintuig onze ogen. Wij kijken vooral als we meer willen weten over iets. Honden daar in tegen kijken ook uiteraard, maar doen ook, nog veel meer, met hun neus. Als ze ergens informatie over willen dan ruiken ze vooral!

Op dit filmpje is dat mooi te zien. Dani op de camping, die langs de tent de rest van de camping aan het “overzien” is, of eigenlijk aan het “over ruiken”. Let vooral op de vele beweging van zijn neus!

 

 

Het kan dus heel interessant zijn, om eens te kijken naar waar jouw hond mee bezig is, wat neemt hij waar? En op welke manier?

Daarnaast dus de lichaamstaal. Ik noemde eerder al de staart en oren. Wat het lastige is met het lezen van staart en oren is dat de verschillende rassen ook verschillende staarten en oren hebben. Neem als voorbeeld de staart, sommige rassen dragen deze laag, andere middelhoog, en weer andere rassen hebben van nature al een rechtopstaande staart. Dit kan voor ons, maar ook voor andere honden(rassen) dus best lastig zijn om waar te nemen! 

Om even mijn sheltie als voorbeeld te nemen, hij heeft een vrij lage staarthouding en oren naar voren gericht:

 

Wat is voor jouw hond zijn neutrale stand van oren en staart? Dat is interessante informatie, want dan kan je ook zien als het anders is!

Naast de grote signalen met oren en staart hebben honden ook subtielere signalen om aan te geven hoe ze zich voelen in een bepaalde situatie. Belangrijke signalen om te leren kennen zijn de stress signalen: Signalen waarmee een hond aangeeft dat hij de situatie best spannend vind. Hieronder wat foto’s van mijn honden met verschillende, veel voorkomende, stress signalen:

Gapen, dit kan natuurlijk ontspannend zijn, maar ook een signaal van stress. Vaak zit er een verschil in hoe de gaap er uit ziet. Deze gaap is heel groot/ gespannen.
Als honden hun ogen zo draaien dat er een stukje oogwit te zien is, kan ook een signaal zijn van spanning. Vaak gaat dit gepaard met een “harde” gespannen blik, zoals op deze foto ook te zien is.
Tongelen, een heel specifiek hondengebaar; namelijk de tong over de neus halen. Een signaal dat ze een situatie spannend vinden. 

Op deze foto zie je ook gesloten ogen: Kleine of gesloten ogen kan ook een signaal zijn van spanning.
En de laatste, in deze blog: Pootje heffen, het optillen van een pootje. Dit kan ook een signaal zijn van “jacht”, maar vaak is dan het pootje verder naar voren opgetild, terwijl als er stress is, is het pootje onder het lijf opgetild.

Er zijn nog meer stress signalen: Subtiele, zoals het hoofd wegdraaien/ wegkijken, of wat duidelijkere: Bijvoorbeeld als een hond bij het zien van iets spannends gaat zitten of liggen.

Door deze signalen bij jouw hond te gaan leren kennen kun je zien in welke situaties hij het moeilijker vind, zodat je hem in die situaties kan helpen. Schiet nu niet gelijk zelf in de stress bij het zien van stress signalen; Het leven zit nu eenmaal vol met uitdagingen, voor ons, maar ook voor onze honden. We komen niet onder stress uit en het is ook helemaal niet erg als jouw hond een van deze signalen uitzend. Maar het is wel een kans voor jou als hondeneigenaar/ begeleider om te leren waarnemen om zo jouw hond beter te leren kennen en daarmee beter te begeleiden!

Wil je meer lezen? Ik heb eerder ook al een blog geschreven over stress: https://mijnbaasenik.nl/2019/02/04/stress-bij-honden/

Wil je hulp bij het begeleiden van jouw hond? Stuur me dan gerust een berichtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *