Spelende honden

geplaatst in: Uncategorized | 0

Van spelende honden kunnen wij ook erg genieten, niet is leuker dan als jouw hond het naar je zin heeft! Maar spel tussen honden is niet altijd leuk voor alle partijen… In deze blog informatie over hoe spel echt leuk kan zijn voor iedereen!

De 1e factor die daarin meespeelt is hoe goed de honden elkaar kennen, aardig vinden & vertrouwen. Er is nog wel een de verwachting in hondenland dat iedere hond, iedere andere hond leuk moet vinden. Maar soms is er gewoon geen klik, ik vind ook niet iedereen aardig ;). Daarnaast is spel best intiem, jouw hond moet een andere hond dichtbij laten komen, soms zelfs aan je laten komen. Dan moet je al veel vertrouwen hebben in die ander! Hoe snel dat vertrouwen er is, is een individueel iets. Net als bij mensen zijn er honden die met iedere hond wel “een praatje kunnen & willen maken”, maar ook honden die wat aftastender, kat uit de boom kijkerig zijn of gewoon geen zin hebben in contact met een ander. 

Wat kan helpen is kijken naar hoe jouw hond in dit soort situaties is. Vindt hij de andere hond wel echt leuk & vertrouwt? Wil hij ook echt spelen of wordt hij meer aangezet tot spel door de ander terwijl hij eigenlijk wat anders zou willen doen?

De 2e factor die een rol speelt bij spel tussen honden is de manier van spelen. Er zijn ontzettend veel verschillende hondenrassen, met de daarbij behorende karakters, grootte etc. Je kan eigenlijk zeggen dat de verschillende rassen een ander dialect spreken. Voor sommige honden geen probleem, voor andere minder goed te verstaan! En dat zie je terug in de manier van spelen… Waar de meeste kleine hondjes en de herder achtige houden van renspelletjes, houdt de gemiddelde labrador, boerboel en andere loggere rassen meer van worstel en bijtspelletjes. Ook daar kan vertrouwen weer een rol spelen: Als je minder vertrouwt bent met een ander is een renspelletje “veiliger” dan spel met close contact… Hierin is het weer leuk om te ontdekken hoe jouw hond het liefst speelt! 

De spelstijl van Dino, mijn sheltie, rechtop tegen elkaar aan staan. Vooral samen met zijn broer kan hij dit goed! Zijn broer is erg vertrouwd, ze hebben heel veel contact gehad met elkaar in het opgroeien en kunnen dus ook echt leuk met elkaar spelen!

Daarnaast zijn er ook gewoon honden die liever niet spelen of bijvoorbeeld liever met hun mensen spelen! Ook dat is goed om te respecteren!

Goed spel herken je aan 4 factoren: 

  • Als beide honden het leuk vinden zie je losse, ontspannen lijven. Blije & ontspannen hoofden. Kijken naar de lichaamstaal van de honden!
  • Er is een rolwisseling: Dat betekent dat het spel van 2 kanten komt. De ene keer gaat de een achter de ander aan, en het volgende moment is het andersom. Of de ene keer ligt de een boven, de andere keer de ander. 
  • Er is selfhandicapping: Dat zie je vooral als het soort spel en/ of de grootte verschilt tussen de honden. Het is eigenlijk het aanpassen aan de ander. Het lezen van of de ander het nog leuk vind of dat je je spel aan moet passen, zodat het voor 2 leuk blijft.
  • En het laatste punt is dat leuk spel pauzes bevat: Even stoppen, even tot rust komen, even checken of de ander het nog leuk vind. 

Het is interessant om te kijken naar honden die spelen, het geeft heel veel informatie over hondentaal, en over de individuele honden. Maar wat ik vooral belangrijk vind is daarin de honden ook te begeleiden, zodat het leuk blijft. En als dat niet meer is, met respect voor de honden, maar ook voor de andere eigenaren het spel te stoppen!

Hieronder een filmpje van Dino & Dani, mijn shelties en hun favo spel: Bekvechten. Hierbij zie je mooi het aanpassen aan de ander, Dino gaat liggen, toen Dani al lag: Het spel gelijkwaardig maken. Wat je bij hun ook mooi ziet (maar niet in dit filmpje) is de rolwisseling: De ene keer gaat Dani op zijn rug liggen, de andere keer Dino.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *