Onrust & hyperactiviteit bij honden

geplaatst in: Uncategorized | 0

Iets wat ik steeds meer tegenkom zijn de honden die erg onrustig zijn of hyperactief gedrag vertonen. Zeker bij pups & jonge honden lijkt dit steeds vaker voor te komen! Maar ook bij oudere honden kom ik het tegen… Er kunnen hierbij meerdere oorzaken meespelen:

  • Ten eerste lijkt het binnen bepaalde rassen meer voor te komen. Voornamelijk binnen de rassen die met als doel zijn gefokt als huishond maar wel een achtergrond hebben van werklijnen. Er zit dan, vanuit dat werklijn stuk een “drift” in om maar iets te doen. Aan de andere kant worden ze gefokt als heel sociaal, wat natuurlijk een fijn doel is. Echter deze honden lijken dan vanuit die drift wat door te slaan in het sociale, zover dat ze daarin erg onrustig gedrag vertonen, niet meer te houden zijn bijvoorbeeld als ze een andere hond zien. Mijn ervaring is dat dit echt een doorslaan is naar de andere kant. Deze honden missen een eigen begrenzing, waardoor alles hard binnenkomt en ze heel snel overprikkelt raken.
  • Ten tweede kan stress een grote rol spelen bij onrustig gedrag. In deze blog ga ik uitgebreid in over stress bij honden. Als een hond langdurig of zeer regelmatig stress ervaart dan kan de hond moeite krijgen om rustig te worden en te gaan slapen. Vergelijk het maar even met mensen die veel stress hebben, het eerste symptoom daarvan is vaak slecht kunnen slapen. Dit heeft te maken met de stress hormonen die vrij komen, en die eigenlijk het lichaam continue aanzetten tot actie. Die stress hormonen zijn heel nuttig als je in een situatie komt die gevaarlijk is, daardoor ga je iets doen om de situatie op te lossen, bijvoorbeeld vluchten. Denk bijvoorbeeld aan “vroeger” als je oog in oog stond met bijvoorbeeld een leeuw. Echter nu is de stress die wij & onze honden ervaren niet meer van die mate, maar minder heftig, vaak langduriger. Waardoor directe actie niet meer noodzakelijk is, maar het lichaam je wel aanzet tot “iets doen”. En dus komt er (fysieke) onrust. Belangrijk hierbij is om je te beseffen dat ook positieve dingen zorgen dat deze stress hormonen vrijkomen. Ook dat kun je wellicht bij jezelf herkennen. Ik herken dat in ieder geval heel duidelijk, als ik ergens heel blij of enthousiast van ben dan ga ik ook stuiteren. En als dat ’s avonds is, dan slaap ik slecht…
  • Een derde oorzaak van onrust die heel dichtbij stress ligt is angst. Eigenlijk is dit ook een stress reactie, maar dan heel specifiek gericht op de emotie angst. Als je je als hond niet veilig kan voelen dan kun je ook geen rust pakken. Sommige honden kruipen in een hoekje weg en vertonen dan niet direct onrust. Andere worden erg oplettend en onrustig om zichzelf te beschermen voor een nare situatie. Maar wat ik ook regelmatig tegen kom en dan vooral buitenshuis zijn de honden die heel onrustig wandelen en continue de omgeving scannen op gevaar. Vaak begint dat al bij de voordeur dat ze naar buiten gaan en gelijk de omgeving af scannen. Ook dit is een vorm van onrust die ik vaak tegen kom!

Herken je een van deze vormen bij jouw hond? Dan wil je vast graag weten hoe je daar mee om kunt gaan! Omdat er verschillende vormen en verschillende oorzaken zijn voor onrust en hyperactiviteit is het heel lastig via internet advies te geven, zonder dat ik jullie situatie heb gezien. Het beste advies krijg je door een consult aan te vragen! Maar ik ga er toch wat over zeggen…

  • De 1e vorm van hyperactiviteit die ik noem is vaak heel goed te behandelen met homeopathie. Met homeopathie zal je niet het karakter van de hond veranderen, voor een deel zit het vaak daarin. Maar we kunnen wel met middelen zorgen dat de scherpe randjes er af gaan en de hond daardoor zijn eigen grens beter leert herkennen.
  • Over stress heb ik een aparte blog geschreven met al een aantal tips hoe er mee om te gaan: Stress bij honden
  • En ook over angst heb ik al een blog geschreven, dus als je angst herkent bij jouw hond lees dan zeker deze blog: Over angst

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *