Angst en onzekerheid bij honden

geplaatst in: Uncategorized | 0

Heel veel probleemgedrag bij honden ontstaat vanuit angst. Ook zie ik veel onzekere honden. Wat is de oorzaak hiervan? En wat is het verschil tussen angst en onzekerheid? Daar gaat deze blog over! Met uiteraard tips hoe je jouw hond kan helpen!

Waarom ontstaan er zoveel problemen door angst? Ik denk dat dat meerdere redenen heeft. Ten eerste onze levensstijl. Deze is vrij druk, met veel prikkels. Een hond moet hier mee leren omgaan. En dat is waar het mis kan gaan: Hoe leer je je hond hier mee om te gaan? In mijn vorige blog over socialisatie heb ik daar al over geschreven! Heel vaak ontstaat er naast angst voor de omgeving ook nog onduidelijkheid in de interactie met de begeleiders. De manier van omgaan met de hond kan zorgen dat de angst verbeterd of juist erger wordt. Tip 1 is dus ook: Leer je hond lezen, leer te snappen wat hij bedoelt met zijn lichaamstaal. En leer hoe je daar mee om kunt gaan! 

Daarnaast kan een hond een nare ervaring hebben met iets, waardoor er angst ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan een keer flink geschrokken van vuurwerk, of een keer achter nagezeten door een andere hond. Bij de grote groep honden die uit het buitenland komen zie ik ook vaak honden die in het buitenland nare ervaringen hebben gehad en hierdoor angstig zijn geworden. Behandeling met homeopathische middelen kan veel hulp bieden bij het verwerken van nare ervaringen!

En als laatste factor speelt er mee dat door onze manier van leven honden weinig controle hebben over hun eigen leven. Wij bepalen wat en wanneer ze eten, waar en wanneer ze wandelen etc. Doordat honden hierdoor niet weten wat er komen gaat kan stress ontstaan. Een manier om honden minder angst te laten ervaren is ze een stukje controle en voorspelbaarheid te geven. Bijvoorbeeld door een vast dag ritme, zodat jouw hond weet waar hij aan toe is. Maar ook bijvoorbeeld door te kijken naar; waar wandelt jouw hond graag? Of hoe hard loopt hij? En vooral: Laat hem snuffelen, laat hem om zich heen kijken! Door een hond te laten snuffelen en om zich heen te laten kijken creëer je meer rust in de wandelingen, op deze manier kan de hond de informatie die hij via zijn zintuigen binnenkomt opnemen en verwerken.

Iedere hond kan angst ervaren. Echter de ene hond is sneller angstig dan een andere hond. Dit heeft te maken met eerdere ervaringen, maar ook met zijn karakter. En daar zit het stukje onzekerheid. Angst is een emotie die mensen en dieren ervaren op het moment dat hij/zij in een situatie komt die voor hem/ haar bedreigend is. Hoe snel je je bedreigd voelt, hoe snel je je angstig voelt kan per individu verschillen. Een hond met een wat onzekerder karakter zal sneller in een bepaalde situatie angstig zijn dan een hond die heel zelfverzekerd is! Deze aanleg kan je niet helemaal veranderen, maar door op de juiste manier met jouw hond om te gaan en eventueel met homeopathische middelen aan de gang te gaan kan jouw hond wel zekerder worden!

Wil je hulp bij jouw angstige hond? Of wil je jouw hond beter snappen? Neem dan gerust contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *