Socialiseren van honden

geplaatst in: Uncategorized | 1

Dat socialiseren bij pups en jonge honden belangrijk is, is tegenwoordig vaak wel bekend. Maar wat dat dan inhoud “een goede socialisatie”, is de volgende vraag.

Heel vaak wordt gezegd dat socialiseren betekent: de hond zoveel mogelijk bloot stellen aan de vele prikkels die hij later in zijn leven tegen kan komen.
Wat mensen daarbij vergeten is hoe de hond die prikkels ervaart. En dat is het allerbelangrijkste! Een hond die (te) veel blootgesteld wordt aan prikkels waarbij hij angst ervaart en niet goed begeleidt wordt kan toch, misschien wel juist problemen gaan geven! Socialiseren betekent vooral dat de hond positieve of neutrale ervaringen opdoet met de verschillende prikkels en dat is een belangrijk verschil!

Een van de factoren die daarin meespeelt is dat socialiseren niet betekent dat de hond met alle prikkels interactie hoeft te hebben. Een deel van de socialisatie betekent ook: Het leren negeren van de vele prikkels die ook in de wereld van de hond bewegen zonder dat hij er iets mee hoeft!

En socialiseren houdt niet op na 12 weken, maar gaat veel langer (de rest van een hondenleven?) door!

In dit filmpje zie je mijn Dino, nu ruim een jaar oud. Omdat ik ook vaak op fietspaden loop vind ik het belangrijk dat hij leert fietsers (maar ook wandelaars zonder hond) te negeren. Dino is een hondje dat snel getriggerd wordt door bewegende dingen en hij is wat onzeker aangelegd, dus tijd en aandacht hierin stoppen was (en is) zeer belangrijk!
In dit filmpje zie je hoe hij na intensieve begeleiding geleerd heeft fietsers te negeren. En eigenlijk is dit ook een deel socialiseren en uiteraard leren wat er wel van hem verwacht wordt & leren dat hij geen angst hoeft te hebben in deze situaties.

Wil jij dit ook leren met jouw hond? Of wil je advies over begeleiding als je hond toch probleemgedrag vertoont? Stuur me dan een berichtje!

Vind je deze informatie nuttig en interessant? Delen & liken wordt gewaardeerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *