Onze relatie met de hond

geplaatst in: Uncategorized | 1

Iets wat mij al zolang als ik me kan herinneren interesseert: Onze relatie met dieren. En dan met name de dieren die samen met ons leven (Honden, katten & paarden). Het is jarenlang een ontdekkingstocht geweest: Wie is het dier waar ik mee samen leef? En hoe zorgen we voor een goede relatie met elkaar?

Ik geloof namelijk dat die relatie aangaan de basis is voor een leven in harmonie samen. Waarbij zowel jij als jouw dier tevreden en gelukkig zijn.

En ondertussen is het wel mijn kwaliteit geworden: Die relatie tussen mens en dier onderzoeken en verbeteren. Niet alleen luisteren naar het verhaal en de wensen van jou als eigenaar/ begeleider van jouw hond, maar ook kijken naar waar jouw hond behoefte aan heeft!

Het allerbelangrijkste in het verbeteren van die relatie met onze hond is dat we niet alleen verwachten dat de hond naar ons luistert, maar dat we ook naar hem of haar leren luisteren. Waar heeft jouw hond behoefte aan? Wat heeft jouw hond nodig in zijn leven, in zijn relatie met jou. Waar geniet hij van? Wat vindt hij moeilijk? Er moet een tweerichtingsverkeer zijn. Dat is volgens mij ook de betekenis van een relatie hebben: Een wederzijds inbrengen.

Heel vaak is probleemgedrag een gevolg van dit onbegrip. Een dier vertoont niet bepaald (probleem) gedrag om jouw te pesten, maar omdat hij jou iets wil vertellen. En als je leert luisteren naar de kleine signalen die jouw hond geeft, kun je hem leren sturen, leren helpen, waardoor het probleemgedrag verdwijnt.

En dat is individueel! De een wil meer steun, de ander meer vrijheid. Juist meer grenzen of meer eigen keuzes maken enzovoort.

Dat is dan ook mijn missie, hoe ik naar (probleem) gedrag bij honden (en andere dieren) kijk. Dat wederzijdse begrip en die wederzijdse communicatie verbeteren, zodat we naast elkaar kunnen leven, zodat we met begrip met elkaar kunnen leven!

Wil je op deze manier kijken naar het gedrag van jouw hond? Neem dan gerust contact met mij op!

 

  1. Jelmer, Jule & Dees

    We hebben veel van je mogen leren! En uiteraard van Jelmer! Je handvatten helpen ons nog elke dag weer.. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *