Verlatingsangst

geplaatst in: Uncategorized | 2

Een probleem die het welzijn van zowel eigenaar als hond erg kan aantasten: Verlatingsangst. Verlatingsangst in een van de gedragsproblemen bij honden waarbij de combinatie homeopathie & gedragsbegeleiding heel waardevol is!

We moeten allemaal wel is een boodschap doen of willen of moeten even weg van huis zonder onze hond. Echter niet alle honden voelen zich hier prettig bij, wat ook begrijpelijk is, gezien honden sociale dieren zijn. Het is goed je bewust van te zijn dat het eigenlijk heel tegen natuurlijk is voor een hond om alleen te zijn. Echter dit betekent niet dat het niet mogelijk is! 

Er zijn honden die als ze alleen zijn de hele boel bij elkaar blaffen of janken, die slopen, maar er zijn ook honden die zich ongemakkelijk voelen en alleen maar zachtjes piepen of heen en weer lopen. Deze laatste groep wordt niet altijd herkend. Wil je echt weten hoe jouw hond zich voelt als hij alleen is, film hem dan! 

Er zijn verschillende vormen van verlatingsangst. De hond kan problemen hebben met alleen zijn doordat het alleen zijn niet goed is aangeleerd, maar ook doordat er iets veranderd is in de omgeving, zoals eigenaren die meer gaan werken, een (honden)maatje die overlijd etc. Ook kan er iets gebeurd zijn op het moment dat de hond alleen was, waardoor de hond daarna angst ervaart. Eigenlijk is de term “verlatingsangst” niet helemaal een juiste term voor deze problemen. Naast echte angst kunnen ook andere emoties een rol spelen. Er zijn honden die echt paniek ervaren zonder het contact met de eigenaar. Er zijn honden die meer “verdrietig” zijn. Maar er zijn ook dieren die bijvoorbeeld gefrustreerd zijn… De taak van een gedragstherapeut is dan ook uitzoeken waar het probleem zit om vervolgens een gericht trainingsplan op te stellen!

In het begeleiden van problemen met alleen zijn werk ik met moderne inzichten en trainingstechnieken. Ik hoor nog wel is mensen zeggen; maar ik heb de tijd al rustig opgebouwd en dat werkte niet. Maar tijd opbouwen is echt maar een heel klein stukje van een training. Er zijn veel meer factoren die meespelen en die in de training een plekje moeten krijgen. En een training moet vooral afgestemd worden op de individuele hond! De ene hond heeft moeite met het ene stapje, de andere hond met een ander stapje. Een training voor verlatingsangst moet daarom echt individueel afgestemd worden en vraagt ook veel begeleiding, zowel van jou als eigenaar, maar ook van de gedragstherapeut die daarin begeleid. Ik kan deze begeleiding bieden! Doordat ik ook homeopaat voor dieren ben kan ik homeopathische middelen voorschrijven waardoor de hond zich al gemakkelijker zal voelen en waardoor de training sneller & efficiënter kan verlopen! 

Twijfel je of jouw hond wel goed alleen kan zijn? Of heeft jouw hond zichtbare problemen met alleen zijn? Neem contact op, dan gaan we er samen mee aan de slag!

 

 

2 reacties

 1. Christol van der meer

  Mijn pup is nu 10 maanden als ik weg ga blaft ze en eet niet krabt aan de deur. Hoe kan ik haar helpen zodat ze rustig blijft. Gr Christol van der meer

  • Leonie Noordhoek

   Hi Christol,
   Een beetje late reactie, ik krijg blijkbaar geen melding van een reactie op mijn blog.
   Ik zal je even een mailtje sturen, ik kan zo niet direct advies geven, dan heb ik meer informatie nodig rondom jullie situatie.
   Groetjes Leonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *