Kleine honden versus grote honden

geplaatst in: Uncategorized | 0

Het is een van de frustraties in de hondenwereld. Mensen met kleine honden zien vaak dat hun hond grote honden best spannend tot eng vindt, vaak met als gevolg dat ze gaan blaffen. En veel grote honden reageren op kleine honden. Wij  delen het losloopgebied en vaak zit er een verwachting bij dat de honden het dus ook maar met elkaar moeten kunnen vinden. Echter niet iedere hond is het daar mee eens…

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel, in de vorm van honden die het prima met elkaar kunnen vinden of de ander nu groot of klein is. Echter dat vraagt van deze honden wel wat sociale skills! Er zijn echter ook heel veel honden die het contact met de verschillende honden in hondenland best een ding vinden… Dat heeft naar mijn idee een aantal redenen:

  • Ten eerste is het denk ik goed te beseffen dat niet iedere hond alle honden leuk vind. Wat ook logisch is, ik vind ook niet alle mensen aardig. En niet iedereen zal een klik met mij hebben, dat geeft niet, zolang we elkaar maar in onze waarde laten. 
  • Ten tweede vind ik het ook meer dan logisch dat mijn kleine hond het best spannend kan vinden als een hond die soms wel 4-5x zo groot of zwaar is dan hij, op hem af komt. Ik zou geloof ik ook een blokje om lopen als er een of andere mens-reus op mij af zou komen! En andersom, kan een kleine, vaak snelle, wendbare, blaffende hond iets triggeren  bij een een wat grotere hond, wat ook logisch is.
  • Ten derde is het ook zo dat verschillende rassen, maar ook verschillende individuele honden, hun eigen communicatie en speelstijl hebben. De een houdt van rennen, de ander van een worstelspelletje. Maar ook de communicatie kan best moeilijkheden geven als je bedenkt dat honden met hun lichaamstaal communiceren. De ene hond heeft rechtopstaande oren, de ander hangende oren. De ene draagt zijn staart van nature hoger, de ander lager. Maar ook de hele lichaamshouding kan al een teken zijn! Dus ook hierin is het best logisch als je niet iedereen aardig vindt of snapt. Denk bijvoorbeeld in Nederland al aan mensen uit Limburg of uit Friesland. Als deze mensen in hun dialect spreken zijn ze voor mij niet te verstaan. Terwijl we allemaal mensen zijn, allemaal uit hetzelfde land. Toch kan het communiceren een probleem zijn!

Als je deze punten meeneemt in de weg van jou met jouw hond in hondenland, is het voor mij logisch dat niet iedere hond zich veilig kan voelen bij een andere hond! Maar het is  ook logisch dat kleine en grote honden niet altijd een ideale match is. Belangrijk is daarom vooral naar jouw hond te kijken: Vind hij een andere hond spannend? Help hem dan! Maar kijk ook naar de andere hond. Vind de andere hond jouw hond spannend? Roep dan je hond even bij je en begeleid de honden langs elkaar!

Het allerbelangrijkste is, dat we elkaar in onze waarde laten en respecteren. En dat we onze honden in hun waarde laten, maar ze wel helpen als ze de wereld spannend vinden!

Wil jij hulp bij jouw kleine (of middelgrote) hond? Wil je leren hoe je hem het beste kan begeleiden in het contact met andere honden? Neem dan gerust contact op voor de mogelijkheden!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *