Over angst bij honden… En hoe daarmee om te gaan!

geplaatst in: Uncategorized | 2

Stel… Je hebt, zoals ik, hoogtevrees: Angst om je op grote hoogte te bevinden. En iemand zou je iedere keer als je een hoge ladder op moet € 100,- geven. Zou dan je angst groter worden?

Bij mij niet… Ik zou juist die ladder leuk gaan vinden! Ik zou er juist vrijwillig op gaan omdat ik dat die 100 euro zou verdienen!

En wat zeggen we bij honden? Negeer de hond anders beloon je zijn angst! Als je kijkt naar het voorbeeld van hoogtevrees is dat toch helemaal niet logisch? Als je de hond iets leuks of lekkers bied als hij angstig is, zal dat toch nooit zijn angst belonen, maar altijd de situatie leuker of prettiger maken voor hem?

Een voorbeeld van mijn eigen hond: Luna jaagde poezen achterna. Ze heeft als puppy een haal gehad van een kat en vind ze gewoon niet leuk. Als de poes blijft zitten zie ik enorm veel spanning in haar lijf. Ze vind de poes eigenlijk wel een beetje eng… Wat heb ik gedaan? Iedere keer als ze een poes zag heb ik haar een lekker snoepje gegeven. En nu? Nu is de poes een voorspeller geworden voor dat snoepje en komt ze zich bij mij melden: Kijk vrouwtje een poes, leuk he, nu krijg ik snoep! De kat is dus een voorspeller geworden voor iets lekkers in plaats van een voorspeller van een onprettige situatie!

Hoe werkt dat nu precies?

Om dat uit te leggen, gaan we een stukje de theorie in. Honden (en andere dieren/ mensen) leren grofweg op 2 manieren:

 • De hond doet iets en dat heeft een bepaald gevolg. Dat gevolg kan leuk zijn of niet leuk. Als zijn gedrag iets leuks oplevert, dan zal hij dit gedrag vaker herhalen. Levert het iets naars op, dan zal hij dat gedrag niet meer herhalen. Een voorbeeld: Je hond duwt zijn kop onder jouw hand en krijgt daarna een aai. Als de hond dit prettig vind, zal hij de volgende keer weer zijn kop onder je hand duwen. Een ander voorbeeld: Als jouw hond iets van het aanrecht trekt in hoop op iets te eten en hij krijgt een pan op zijn hoofd, dan zal hij het de volgende keer wel laten… Dit is dus de manier van leren waarbij je gedrag kan belonen/ corrigeren
 • De hond maakt een bepaalde associatie tussen 2 prikkels, onafhankelijk van wat hij doet. Een voorbeeld: Als jij de riem pakt leert de hond dat hij dan naar buiten mag. Hij doet hier zelf niet iets voor. Maar hij leert riem = we gaan naar buiten. Hier gaat het dus niet om belonen, maar om een associatie. De ene prikkel en de andere prikkel hebben verband met elkaar.

Angst is een emotie en gaat niet over wat de hond doet. Hij maakt in het geval van angst  een associatie tussen de prikkel en het vervelende gevoel van angst. Als je nu iedere keer dat die prikkel er is waar de hond bang voor is, de hond iets heel lekkers geeft of een heel leuk spel met de hond doet (en de hond bepaald hierin wat hij lekker of leuk vind!) en je herhaalt dit heel vaak, dan zal op een gegeven moment de associatie gemaakt worden tussen die prikkel en dat heel leuk/ lekkers wat volgt en zal de angst dus minder worden!

Zorg dat de situatie leuker en fijner wordt voor je hond! Hoe zit het met dat negeren? Wat doet dat met de hond? Hoe zou t voelen als jij je onprettig voelt en je bent in de ruimte met je partner en die negeert jou volkomen? Dan wordt de onrust waarschijnlijk alleen maar groter… Dat geldt ook voor je hond! Als hij bij je komt om steun te vragen, omdat hij iets spannend vind, geef die dan! Neem hem tegen je aan, geef een aai als hij dat prettig vind. Of zeg even tegen hem: Het is oké. Dat geeft rust!

Echter, alleen als je hond het aanraken, het steun krijgen ook echt prettig vind! Als jouw hond aanrakingen niet prettig vind, dan kan dat de situatie voor hem minder prettig maken en dus zijn angst groter maken…

Belangrijk bij alles waarin de hond iets moet leren: De hond bepaalt of iets voor hem prettig is, of dat iets een beloning is of niet! Of het hem rust en vertrouwen geeft of niet!

Kijk vooral naar jouw hond! Wat wil hij? Waar voelt hij zich prettig bij? Wil die het liefst een plekje waar die weg kan kruipen om zich veilig te voelen? Of wil hij vooral dicht bij je zijn? Of vind ie het leuk om met jou een spelletje te doen of houdt hij meer van lekkere voertjes? Ga daarin mee, dan ben je jouw hond aan het helpen!

Wil je dat ik meekijk bij jouw hond? Of wil je hulp bij het omgaan met de angst van jouw hond?

Neem dan contact op met mij via leonie@mijnbaasenik.nl

2 reacties

 1. Riet Meijer

  Wat een logisch verhaal ik bekijk haar gedrag nu anders en gaan ik het kat moment anders aanpakken!
  Dank je wel Leonie

  Hartelijke groet,
  Riet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *